fbpx

Eten gekookt of ongekookt wegen? – Lux Advies

Aardbeien Eiwitmilkshake
9 januari 2022
Calorieën bijhouden: de 8 meest gemaakte fouten! Lux advies !
28 februari 2022

Eten gekookt of ongekookt wegen? – Lux Advies

Eten gekookt of ongekookt wegen? Wat is beter? Ik vertel je alles wat je moet weten en geef je handige berekeningen zodat het niet meer fout kan gaan!

Hoe zit het nou? Gekookt of rauw wegen?

Als je wel wilt gaan afwegen dan is de kans groot dat je dit jezelf wel eens hebt afgevraagd: Hoe zit het nou? Wat is beter, gekookt of rauw wegen? Nou, ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: het maakt niet uit. Jep. Het maakt echt niet uit. Net zoals het je persoonlijke voorkeur is om af te wegen of niet, is dit ook gebonden aan wat jij zelf wilt. Het allerbelangrijkste als je je eten afweegt en wilt afvallen, is dat je een calorie tekort creëert. Daar draait het om.

Hier komt de uitleg:

Wanneer je calorieën en macro’s bijhoudt kan je het rauwe, of het gekookte gewicht gebruiken. Hieronder leg ik het verschil uit voor een aantal basic voedingsmiddelen:

Kip bijvoorbeeld. Neem nou 100 gram rauwe kipfilet. Dit heeft ongeveer 110 calorieën, 23 gram proteïne, geen koolhydraten en 1 gram vet. Maar wat gebeurt er als je het kookt?

Als je het op de meest basic manier wilt bereiden, dus zonder bakvet of wat dan ook is stomen je beste optie. De kip wordt erg droog en niet lekker en weegt uiteindelijk minder. Waarom? Omdat het vocht heeft verloren tijdens het stoomproces! Er is water uit verdwenen. Maar dit betekent niet dat de calorieën of macro’s ineens zijn veranderd. Water heeft namelijk geen calorieën. Dus die 100 gram rauwe kip zal uiteindelijk ongeveer 80 gram bereide kip worden. Het verliest zo’n 20% vocht. En dit is niet gebaseerd op exacte wetenschap, maar even een grove schatting.

Kook of bak je in olijfolie of voeg je saus toe? Dan moet je dat uiteraard wel meerekenen omdat dit natuurlijk calorieën bevat.

Als we vervolgens kijken naar rijst, gebeurt er het tegenovergestelde. Waar kip vocht loslaat, zuigt de rijst het op! Je verliest hierbij dus geen water, maar het neemt wel toe in gewicht.

100 gram ongekookte rijst bevat zo’n 371 calorieën, 7 gram eiwitten, 82 gram koolhydraten en 0,5 gram vet. Maar als je het kookt verdriedubbelt het gewicht. Die 100 gram wordt 300 gr gekookte rijst. Ook hierbij blijven de calorieën en macro’s weer hetzelfde omdat er alleen water aan toegevoegd is en misschien een snufje zout. Beide bevatten geen calorieën.

Zolang je zelf een goede verhouding in macro’s aanhoudt en tijdens het afvallen een calorietekort hebt, komt het altijd goed. Kies de manier die voor jou het meest logisch en handig is!

Ahhh, de formules !

Heb je toch meer behoefte aan een iets duidelijkere berekening, dan kan je de onderstaande formules gebruiken voor een aantal basic voedingsmiddelen:

Voor koolhydraat bronnen als aardappels, rijst en pasta kan je met deze formule berekenen wat het verschil is tussen ongekookt en gekookt:

Aardappels: 100 gram ongekookt > 100 x 1,1 = 110 gram gekookt
Rijst: 100 gram ongekookt > 100 x 2,95 = 295 gram gekookt
Pasta: 100 gram ongekookt > 100 x 2,5 = 250 gram gekookt

Is het andersom en heb je alleen het gekookte gewicht, maar wil je terug naar ongekookt? Dan kan je dat berekenen met deze formules:

Aardappels: 100 gram gekookt > 100 x 0,9 = 90 gram ongekookt
Rijst: 100 gram gekookt > 100 x 0,34 = 34 gram ongekookt
Pasta: 100 gram gekookt > 100 x 0,4 = 40 gram ongekookt

Dit scheelt ook heel wat in het product wat je gebruikt. Vaak gooi je al snel teveel in het water en uiteindelijk heb je een hele berg gekookte pasta of rijst. Dus, wat je ook doet, welke manier je ook gebruikt, het is up to you!