fbpx

De frituur snacks, hoeveel kcal zijn dat nu ?

Kipfilet armen trainen: oefeningen en tips voor strakke bovenarmen
30 oktober 2022
Huidverzorging na je workout
30 oktober 2023

De frituur snacks, hoeveel kcal zijn dat nu ?

De helft van de Vlamingen bestelt standaard een snack bij de frietjes, 40  procent zelfs twee: dit zijn de populairste frituursnacks | MijnGids |  hln.be

Sinds de jaren zeventig is het aantal verkrijgbare snacks bij de frituur of snackbar meer dan verzesvoudigd. Met deze grotere verkrijgbaarheid van snacks is de gezondheid van de snacks echter niet toegenomen. Natuurlijk is het geen probleem om af en toe een snack te pakken, maar om de schade te beperken is het handig om te weten hoeveel calorieën er in de verschillende snacks van de frituur zitten.

Hoeveel calorieën zitten er in friet?

Voordat we kijken naar de hoeveelheid calorieën van snacks, is het verstandig om eerst te zien hoeveel calorieën er in de friet uit de snackbar zelf zitten. Per 100 gram friet zitten er rond de 300 calorieën in; de schattingen variëren iets afhankelijk van de bron, maar 300 per 100 gram is een goede vuistregel.

Een gemiddelde portie friet is volgens het voedingscentrum zo’n 165 gram friet, waardoor de hoeveelheid calorieën per portie friet op bijna 500 calorieën uitkomt. Hierbij is nog niet gerekend met de mayonaise die vaak bij een portie friet genomen wordt.

Als we daarbij bedenken dat een man zo’n 2500 calorieën per dag nodig heeft en een vrouw zo’n 2000 calorieën zien we dat een portie friet zonder saus al 1/4 deel is van de totale hoeveelheid calorieën die een vrouw mag hebben. Met saus loopt het aantal calorieën al snel op. Bij deze friet komen nog de calorieën van de snack die er vaak bij gegeten wordt.

Hoeveel calorieën bevatten snacks?

SnackCalorieën per portie
Mexicano330 calorieën
Kaassoufflé300 calorieën
Viandel300 calorieën
Hamburger270 calorieën
Gehaktstaaf270 calorieën
Sitostick250 calorieën
Frikandel200 calorieën
Kipkorn190 calorieën
Kroket175 calorieën
Nasischijf170 calorieën
Bamischijf160 calorieën
Bamibal160 calorieën
Gehaktbal150 calorieën
Goulashkroket150 calorieën
Vietnamese loempia120 calorieën
Kipnuggets45 calorieën per stuk
Vlammetjes40 calorieën per stuk
Bitterballen35 calorieën per stuk

Verschillen tussen snacks

Uit bovenstaande tabel blijkt dat er flinke verschillen zitten tussen de verschillende snacks die verkrijgbaar zijn bij de snackbar of frituur. Als aanvulling op deze tabel kan wellicht nog het verschil duidelijk gemaakt worden tussen een normale frikandel en een frikandel speciaal; waar een normale frikandel rond de 200 calorieën zit, bevat een frikandel speciaal al snel 300 calorieën. Dat is dus 50% meer dan een normale frikandel!

Gezondheidsrisico frituur of snackbar

In de tabel zijn daarnaast ook alleen de calorieën per snack weergegeven. In een snack zitten echter ook veel stoffen die niet goed zijn voor het lichaam, zoals onverzadigde vetten, zout en extra toevoegingen voor de smaak. Daarnaast kan het een groot verschil maken voor de gezondheid op welke temperatuur de snacks bereid zijn, in welk vet en welke kwaliteit het vet heeft. De temperatuur van de frituur zelf mag niet hoger dan 175 graden liggen; daarboven worden de gezondheidsrisico’s te groot. Frituren op een te hoge temperatuur kan een verhoogde kans op kanker opleveren namelijk. Het soort vet dat gebruikt wordt is ook belangrijk. Bijna alle frituren/snackbars gebruiken vloeibaar frituurvet, maar er zijn ook nog een aantal zaken die nog steeds het ongezondere vaste frituurvet gebruiken. Ook de kwaliteit van het vet is van belang; het vet moet regelmatig vervangen worden aangezien oud vet ook de kans op kanker verhoogt (en daarnaast de smaak van de friet en snacks aantast!)