fbpx

Calorieën bijhouden: de 8 meest gemaakte fouten! Lux advies !

Eten gekookt of ongekookt wegen? – Lux Advies
28 februari 2022
Vezelrijk eten: een lijst van vezelrijk voedsel
21 oktober 2022

Calorieën bijhouden: de 8 meest gemaakte fouten! Lux advies !

Als je wilt afvallen, kan calorieën bijhouden echt een eye-opener zijn. Zo zie je soms opeens waar dat overschot aan calorieën de hele tijd vandaan is gekomen. Ook kan calorieën tellen je helpen om niet per ongeluk meer te eten dan je van plan was.

Maar dan moet je het natuurlijk wel goed doen! Veel mensen maken helaas fouten bij het calorieën bijhouden – en raken dan in paniek omdat ze ondanks hun calorietekort niet afvallen. Komt dat je bekend voor? Vermijd dan de volgende acht valkuilen!

Waarom calorieën bijhouden?

Afvallen draait uiteindelijk om calorieën. Je kunt alleen gewicht verliezen als je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt – voor een langere periode. Om die reden is het belangrijk om ongeveer te weten wat je nodig hebt, en hoe veel je per dag ongeveer eet.

Dat betekent niet dat je de rest van je leven calorieën moet blijven tellen. Maar val je op mysterieuze wijze niet af? Of heb je geen idee waarom je al jaren aan blijft komen? Dan is calorieën bijhouden vaak dé manier om daarachter te komen.

Wij raden sowieso aan de eerste 14 dagen echt je calorieën bij te houden.

Fouten bij calorieën tellen

Maar natuurlijk is er één voorwaarde om iets aan dat calorieën tellen te hebben: je moet wel goed tellen. Vaak krijgen we berichten van mensen die beweren dat ze maar 1200 kcal per dag eten en tóch niet afvallen. Doorgaans is de reden heel simpel: ze eten per ongeluk veel meer dan dat.

Waar gaat het nu vaak mis bij calorieën bijhouden? We zetten de acht grootste fouten voor je op een rij!

1. Niet wegen

Veel mensen voeren hun voeding een beetje op gevoel in. Kijk in onze Food App duidelijk naar de porties en probeer zo accuraat mogelijk te zijn.

De ervaring leert dat bijna iedereen een slecht idee heeft van gewichten, en dat ook portiegroottes zelden accuraat zijn. Zet dus liever gewoon een keukenweegschaal op het aanrecht en zorg dat je alles even afmeet. Kost nauwelijks tijd, kan honderden kcal schelen.

2. Gekookt vs. ongekookt

Voer je pasta of rijst in? Let dan altijd goed op of het om gekookte of ongekookte hoeveelheden gaat in de app! Dat kan namelijk zo een factor 2,5 schelen – en daarmee opnieuw honderden kcal.

In het algemeen is het het accuraatst om de hoeveelheden ongekookt in te voeren. Bij het gekookte gewicht kan namelijk ook de kookduur soms verschil maken. Lang gekookte pasta neemt bijvoorbeeld meer water op, wat het beeld van het gewicht vertekent.

3. Achteraf pas invoeren

Een andere veelgemaakt fout is om je maaltijden pas op het eind van de dag in te voeren. Dat klinkt misschien handig – voor het slapengaan heb je daar immers mooi even tijd voor. Helaas zorgt zo’n verslag achteraf ook vaak voor enorm afwijkende inschattingen.

Om te beginnen kun je portiegrootte met terugwerkende kracht nog steeds veranderen, moest je dus meer of minder gaan eten.

4. Dagen overslaan

Heb je een cheat day? Dan is het verleidelijk om gewoon helemaal geen calorieën bij te houden voor die dag. Het maakt immers toch niet uit wat je eet, nietwaar?

Helaas is dat niet helemaal waar. Als je jezelf dagen ‘vrij’ begint te geven van het calorieën bijhouden, raak je ook het overzicht kwijt van hoe veel je op deze dagen eet. Het gevaar is dat je dan zo veel calorieën binnenkrijgt, dat je je tekort van de andere dagen teniet doet. Dan kun je op die dagen nog zo goed bezig zijn – je valt niet af.

Dat risico wordt bovendien steeds groter als je meer en meer dagen vrij begint te nemen. Het is even een dagje onhandig… Of je bent even een dagje uit eten… Voor je het weet is er van dat tekort niets meer over! Blijven bijhouden, dus.

5. Bakvetten vergeten

Dan zijn er nog enkele losse productcategorieën die veel vergeten worden. Bakvetten zijn bijvoorbeeld een belangrijke groep. Een lepeltje olie om je vlees in te braden wordt snel vergeten wanneer je je voeding noteert. Maar het levert wel zo 100 kcal! Let dus goed op dat je ook al die klontjes boter en scheutjes olijfolie netjes blijft noteren.

6. Dressings en sauzen vergeten

In diezelfde groep vetten worden ook de dressings en sauzen vaak vergeten. Want ach, zo’n lepeltje mayo, of zo’n klein zakje honing-mosterddressing… Hoe veel verschil kan dat nou helemaal maken?

Nou – behoorlijk veel, als je kijkt naar de hoeveelheid calorieën die ze bevatten. Sterker nog: diezelfde dressings en sauzen zijn de reden dat de meeste salades helemaal niet zo slank zijn als ze lijken. Bijhouden, dus!

7. Snacks vergeten

Voer je de drie hoofdmaaltijden netjes in, met alle ingrediënten tot op de gram afgewogen? Dan kan het toch nog fout gaan… Ook snacks verdienen namelijk een nauwkeurige notatie als je je calorieën bijhoudt! En dat wordt nog wel eens vergeten.

Een klein handje noten kan zo weer 100 kcal schelen. En ook slankere snacks, zoals een stuk fruit of een cracker met beleg, tellen toch flink op… Zorg dus dat je echt iedere hap onthoudt en noteert.

8. Drinken vergeten

En de laatste categorie die vaak over het hoofd gezien wordt: vloeibare calorieën. Want ja, ook je glaasje jus d’orange en je beker melk leveren energie. En ook hier geldt weer dat dat al snel een behoorlijk verschil kan maken.